Consells per escriure millor (sense faltes d’ortografia)

ortografiaÉs molt freqüent trobar textos a Internet amb nombroses faltes d’ortografia i / o errors gramaticals. Jo sóc el primer a cometre’ls, però la majoria d’aquests errors es poden evitar d’una manera relativament fàcil, seguint alguns consells o fixant-nos una mica més en escriure.

 1. Comprova l’escriptura en el diccionari DIDAC (català) o de la RAE (castellà). Comprova l’escriptura de totes les paraules amb les que tinguis dubtes en el diccionari on-line. D’aquesta manera, si confons alguna paraula, a poc a poc t’acostumaràs a escriure correctament.Dintre de la RAE (castellà), us recomanem que proveu el DIRAE on pots trobar diverses definicions per una mateixa paraula o derivats d’aquesta, fins i tot amb frases.
 2. Problemes amb les conjugacions?. És probable que en alguna ocasió, hagis dubtat amb la conjugació d’algun verb irregular o t’hagin sorgit dubtes sobre la seva escriptura.- Dintre del diccionari de la RAE, un cop escrius el verb, trobaràs al costat de la definició un botó blau que posa Conjugar al clicar ens mostrarà les diferents conjugacions verbals.
  – Al diccionari DIDAC us facilitem el següent enllaç on desprès d’escriure el verb que busqueu us mostrarà les diferents conjugacions verbals.
 3. Intenta fer agradable la lectura. La millor manera per crear documents es que tinguin una lectura agradable, tant visualment com en relació amb la seva redacció.Alguns consells interessants podrien ser els següents:

  – Escriure frases curtes i comprensibles.
  – Separar en paràgrafs preferiblement curts.
  – Realitzar aclariments quan es necessiti.
  – Evitar l’abundància d’adjectius. Pot cansar.
  – Utilitza aspectes de maquetació (lletra negreta) per emfatitzar detalls.
  – Usa una font gran i llegible amb un esquema de colors adequat.
  – Organitza bé les idees abans d’escriure.

   

 4. Activa el corrector ortogràfic en les aplicacions. Els correctors ortogràfics inclosos en les aplicacions no són res de nou. No obstant això, moltes persones continuen sense utilitzar-lo. La majoria dels programes que permeten escriure textos tenen a la nostra disposició un sistema corrector que ens ajudarà, mostrant una línia vermella sota les paraules amb una ortografia o gramàtica inadequada. 
 5. Xulleta ortogràfica per errors comuns. Dins dels errors ortogràfics més comuns hi ha alguns que mai passen de moda com a castellà Ay, ahí i hay o les diferències entre valla i vaya. En el següent enllaç es troba una petita xulleta ortogràfica (castellà) llista per imprimir (en PDF) amb les faltes d’ortografia més comuns i el seu ús correcte en una frase d’exemple.
 6. Cerca de sinònims. Hi ha nombrosos recursos externs que ens poden ajudar en la recerca d’informació relacionada amb l’idioma català o castellà.- Encara que està especialment orientat a la traducció d’idiomes, en WordReference també es poden trobar definicions (castellà), conjugacions de verbs (castellà) i sinònims (castellà).
  – En català també podem fer servir DIEC per trobar definicions (català), Diccionaris.cat per trobar sinònims (català)

  D’altra banda, diversos mitjans de premsa disposen dels seus propis diccionaris, on generalment es poden consultar sinònims i antònims. Alguns exemples són, en castellà, el diccionari d’El Mundo o diccionari d’El País. Un altre recurs interessant és Sinònim. I en català el diccionari de El Punt Avui 

Font: emezeta.com

També recomanem llegir: Bona ortografia sense esforç: com reduir fins a un 80% les faltes ortogràfiques gràcies a la PNL

Deixa un comentari, volem la vostra opinió

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s