21 de març, Dia Mundial de la Poesia

«Com a expressió profunda de l’esperit humà, com a art universal, la poesia és una eina de diàleg i acostament. En donar accés a l’expressió autèntica d’una llengua, la difusió de la poesia contribueix al diàleg entre les cultures i l’entesa mútua. »

Missatge de la Sra Irina Bokova, directora general de la UNESCO,
amb motiu del Dia Mundial de la Poesia

La Unesco va declarar el dia 21 de març, Dia Mundial de la Poesia, per celebrar-ho, la ILC -amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades-, celebra una gran festa de la paraula i les lletres i fomenta tot un seguit d’iniciatives, presencials i/o a través de la xarxa, arreu dels territoris de parla catalana. Es fa la tria d’un autor/a a qui se li encarrega un poema que és traduït a nombroses llengües, mostrant la riquesa mundial de la poesia en un joc de tornaveu poètic de gran extensió territorial (amb celebració d’Alacant a L’Alguer, i de la Franja a Puigcerdà).

“La Poesia, el gènere literari dels sentiments i les emocions per excel·lència.”

Et facilitem recursos que poden fer d’aquest Dia Mundial de la Poesia una jornada inoblidable :

 • Imagechef.com: La poesia visual és una forma experimental no gaire coneguda en el qual la imatge en si mateixa forma part del poema.
 • Alguns exemples de composicions visuals poètiques: En només quatre minuts , podem endinsar-nos en el món d’aquesta manera experimental , coneixent alguns exemples de poemes visuals , per a comprendre millor el seu concepte i les seves aplicacions .
 • Món poesia: Una interessant web dedicada a aquest gènere literari . A través d’ella podrem llegir i publicar poemes , o participar en concursos i fòrums de poesia .
 • Poemes visuals de Susana Blasco : Com una genial font d’inspiració , aquest vídeo pot ser molt útil per presentar la jornada temàtica de la poesia . A més , pot donar peu a un debat posterior sobre els sentiments i idees que ha provocat en els estudiants , o crear composicions pròpies a partir de les de l’artista.
 • ¡Expressa’t mitjançant poemes!: Es tracta d’un recurs per a pissarres digitals que ens permet practicar amb els alumnes el joc de paraules , la imaginació i la creativitat . Cal disposar del programari per a pissarra digital Smart Notebook.
 • diamundialpoesia.wordpress.comBloc sobre les celebracions del Dia Mundial de la poesia a Catalunya.
 • Poesia-Xtec: Poemes per a nens i nenes d’infantil i primària literatura infantil i juvenil publicada encatalà amb un interès especial per la poesia.
 • Mallorcaweb: quaderns de poesia per als cicles inicial, mitjà i superior de l’ensenyament primari.
 • Monserrat Abelló i el dia mundial de la poesia: Enguany la Montserrat Abelló ha escrit el poema “Tan sols la paraula nua”, per celebrar el Dia Mundial de la Poesia. El poema ha estat traduït a més de vint llengües:Tan sols la paraula nua
  la teva, mai la d’un altre,
  la que reflecteix una vida
  dins d’una solitud
  curulla de promeses,
  on tot és possible.

  S’esvaneixen els dubtes
  la foscor claror es torna
  i els sols variants i múltiples
  cauen damunt cada mot,
  el cobreixen i donen força.

  Enllà d’aquest ser-hi
  tan precís que
  s’allarga en el contingut
  de cada paraula clara.

  Com ho és la poesia

[youtube:http://youtu.be/QVZkho3QXog%5D

Deixa un comentari, volem la vostra opinió

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s