La majoria de recerca indica que la implicació de les famílies en la vida escolar és cabdal a l’hora de determinar l’èxit o fracàs escolar dels fills. Però la participació familiar també és un factor clau de la qualitat educativa, que reverteix en la satisfacció i el compromís dels professors i afavoreix el centre educatiu en general. A vegades, però, s’acusa a les famílies de no participar prou a l’escola.
Hem dut a terme una enquesta representativa a 1.500 famílies amb fills escolaritzats de 0 a 16 anys que garanteix arribar a tots els perfils de famílies, des de les més actives a l’escola fins a l’anomenada majoria silenciosa. L’objectiu és conèixer com participen les famílies a l’escola, tant en l’àmbit formal com informal, així com què és allò que les motiva i quines dificultats troben.
Els resultats desmenteixen el tòpic que mares i pares no participen i ens indica que les famílies són presents en el dia a dia dels centres educatius. La gran majoria va molt més enllà del seguiment i implicació vinculada únicament al seu fill/a, i cada cop són més conscients de la seva valuosa aportació a l’escola. No obstant això, es fa palesa l’existència de diferents graus de participació en funció de la composició de les famílies, el nivell educatiu dels pares, la procedència, la seva situació laboral i econòmica. Alhora, es posa de manifest que hi ha un ampli marge d’intervenció per a millorar aquesta participació familiar.
Algunes de les conclusions de l’estudi són les següents:
– La variable que apareix amb més força en relació a la participació de les famílies d’origen estranger és el nombre d’anys que els fills van a la mateixa escola: en igualtat de condicions socioeconòmiques, la probabilitat de participar de pares autòctons i estrangers s’igualaria als 6 anys d’estar a la mateixa escola.
– Només el 15,6% de les famílies no són sòcies de l’AMPA. D’aquestes, el 36,3% de les famílies de centres públics al·leguen que és per motius econòmics (no poden pagar la quota).
– Hem elaborat una tipologia de mares i pares en funció de la seva participació al centre: informats, presents, col·laboradors i representants.
– Els centres educatius poden desenvolupar accions que incrementin la relació entre la família i el centre educatiu, especialment a la Secundària i entre els sectors de població amb menor activitat a l’escola. Més enllà de detectar els obstacles a la participació de les famílies, el treball fa propostes d’actuació per potenciar la seva implicació, dirigides tant als centres educatius com a l’administració i a les mateixes famílies. Les dades, anàlisi i argumentacions que es presenten formen part de la recerca publicada a l’informe Com participen mares i pares a l’escola? Diversitat familiar i d’implicació en educació, el tercer del projecte «Famílies amb veu» de la Fundació Jaume Bofill.