Creuar el carrer per un lloc sense semàfor o pas de vianants, la conducta de risc més freqüent entre els escolars catalans

Fundació Mapfre
Creuar alguna vegada un carrer per un pas de vianants sense mirar, per un lloc sense semàfor o amb el semàfor en vermell quan no ve cap cotxe segueixen sent les conductes de risc més esteses entre el 43,3 per cent dels escolars catalans. Gairebé el 50% desconeix que abans de creuar un carrer cal esperar a la vorera al fet que no vinguin vehicles o que estiguin aturats, així com mirar a esquerra i dreta.
Així ho reflecteix l’Estudi sobre el comportament de l’educació viària en els escolars catalans, que ha presentat avui la Fundació Mapfre a Cornellà, amb l’objectiu de conèixer els hàbits dels vianants més joves, comprovar si compleixen algunes normes bàsiques de seguretat, com utilitzar el cinturó de seguretat i el casc ciclista, i conèixer si consideren que el seu entorn escolar és segur, entre altres aspectes.
De l’informe, realitzat entre 4.335 estudiants de primària de nombrosos centres escolars de Catalunya, també es desprèn que una mica més de 3 de cada 10 escolars (33,4 per cent), especialment els que tenen entre 10 i 12 anys, ha tingut por en alguna ocasió de ser atropellat per un cotxe quan es dirigia al col·legi, una tendència que s’incrementa lleugerament pel que fa a 2012 i que segons els estudiants es deu al fet que el vehicle no va resèctar el pas de vianants (60,6 per cent) ni el semàfor (17,8) i que es va pujar a la vorera (9,8), entre altres motius.
Els avanços en seguretat viària que s’estan produint a Catalunya també es recullen en l’estudi, que posa de manifest que el nivell de seguretat dels entorns escolars és “bo o molt bo”, especialment en aspectes que tenen a veure amb l’existència de passos de vianants al costat de l’entrada del col·legi, tanques de protecció, presència de policia local, voreres amples i zones d’aparcament específiques per als autobusos escolars.
També destaca l’àmplia utilització del cinturó de seguretat, que reconeix usar “sempre” el 87% dels escolars i majoritàriament “per decisió pròpia”, la qual cosa reflecteix un avanç important en l’ús d’aquesta mesura, que redueix a la meitat el risc de mort en cas d’accident. També assenyala que l’ús del casc ciclista és cada vegada major en aquest col·lectiu (50 per cent) i que els estudiants circulen principalment per la vorera (40 per cent) i sense escoltar música amb auriculars (65,8). Entre les conductes més insegures quan es munta amb bicicleta destaca no senyalitzar amb els braços en girar un carrer, una cosa que “mai” té en compte el 50, 3 per cent dels joves, i circular per la carretera, cosa que posa en pràctica gairebé la meitat dels enquestats.
La Fundació Mapfre creu que per millorar la seguretat viària de nens i joves és important promoure una major implicació i participació de la família, clau per multiplicar l’eficàcia de l’educació viària. Els especialistes coincideixen que aquest tipus de formació ha de començar a impartir-se des dels 3 anys, ja que fins als 7 els nens són molt receptius. A partir d’aquesta edat fins als 12 anys comença un període d’afiançament, reforç de conceptes i posada en pràctica dels mateixos.
En el marc de la presentació d’est informe, la Fundació també ha presentat la Caravana d’Educació Viària, que avui comença a Cornellà (Barcelona), i que promou per cinquè any consecutiu, en col·laboració amb la Federació Catalana d’Automobilisme (FCA). L’objectiu d’aquesta activitat, que estarà instal·lada fins al divendres 11 d’abril en l’Avinguda Salvador Allende, s/n (al costat de l’Institut Esteve Terradas), en aquest municipi, és fomentar actituds responsables i cíviques que contribueixin a reduir la sinistralitat viària. Per a això, prop d’1.000 escolars d’entre 8 i 12 anys de diferents centres escolars aprendran durant aquests dies els principals senyals i normes de trànsit i participaran en un circuit de karts on aplicaran els coneixements apresos.

 

Deixa un comentari, volem la vostra opinió

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s