2 de cada 10 nens i nenes d’entre 3 i 5 anys pateixen sobrepès o obesitat

nengrasL’excés de pes continua augmentant entre els més petits: un 20,7% dels infants d’entre 3 i 5 anys participants en el Programa Thao durant el curs acadèmic 2012-2013 tenen sobrepès o obesitat. Les dades presentades avui per la Fundació Thao, que analitzen una mostra de 28.819 nens i nenes d’entre 3 i 12 anys, demostren la prevalença de sobrepès i obesitat infantil. Per Rafael Casas, director científic de la Fundació Thao, la dada més alarmant és la que fa referència als infants més petits, ja que els seus hàbits al començament de la vida marcaran el seu historial de salut els següents anys: “Una tercera part dels infants que tenen obesitat als 5 anys la continuen patint al final del període escolar, per això és tant important seguir treballant en la prevenció de l’obesitat i la intervenció des de la petita infància”. És per això que la Fundació Thao es marca l’objectiu de vetllar per la incorporació d’hàbits saludables també entre els més menuts.
Les dades de l’estudi transversal del curs 2012-2013 segueixen mostrant una situació preocupant pel que fa a obesitat i sobrepès entre la població infantil en general. Més d’1 de cada 4 nens i nenes d’entre 3 i 12 anys pateix excés de pes, una dada que es concreta en una prevalença de l’obesitat del 7,2% i del sobrepès del 21,3%. Entre els infants d’edats compreses entre els 3 i els 5 anys els percentatges són ja preocupants, arribant al 14,9% en sobrepès i al 5,8% en obesitat.
Tal i com explica el president de la Fundació Thao, Henri García: “L’obesitat continua sent un dels majors reptes als quals s’enfronta actualment la salut pública i és especialment preocupant l’elevada prevalença en la primera infància. Per això des de la Fundació Thao treballem des de la investigació, l’anàlisi de dades i la creació de protocols i eines d’actuació per posar fre a aquesta tendència”.
Des de la Fundació Thao fa anys que s’ha ampliat la franja d’edat dels escolars que participen en la temporada temàtica per incloure els nens i nenes de 0-3 anys, elaborant accions i materials específics per acompanyar als pares, mares i educadors en el procés d’adquisició dels hàbits saludables. Els “Thaoins viatgers” són un exemple d’aquestes accions pensades perquè els més petits les puguin desenvolupar en el si de la família i de les escoles bressol. Una altra iniciativa destacable és la iniciada amb els Tallers Thao Petita Infància, dirigits a pares i mares i a professionals de la petita infància, a fi d’abordar les dificultats a l’hora de la introducció dels nous aliments en les rutines dels més petits, tenint en compte la neofòbia alimentària, els processos innats d’autoregulació energètica, el joc i l’activitat física infantil i el vincle afectiu.
Els hàbits alimentaris i d’activitat física, factors clau en la prevalença de l’obesitat 
Enguany, la Fundació Thao ha posat en marxa un nou estudi transversal d’hàbits alimentaris i d’activitat física, elaborat amb l’ajut d’una innovadora eina d’avaluació online, que ha avaluat a més de 2.000 nens i nenes d’entre 8 i 12 anys. Segons ha explicat el responsable de l’àrea d’avaluació i investigació de la Fundació Thao, Santi Gómez, “aquest estudi demostra que el 32% dels infants analitzats no menja ni una peça de fruita al dia i que el 41% no menja verdures diàriament”. A més, l’estudi també determina que un 60% dels infants no presenta un nivell d’adherència elevat a la dieta mediterrània, una de les dietes més saludables i que, a banda, ha estat geogràfica i tradicionalment característica de l’estat espanyol.nengras2
D’altra banda, l’anàlisi dels hàbits d’activitat física dels nens i nenes també revela que un 36,5% dels infants no realitza gairebé cap activitat física (0-1 vegada) durant el cap de setmana. D’aquests, un 10% no en fa gens.

Deixa un comentari, volem la vostra opinió

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s